Pulmološka ambulanta - Ambulanta Mežnar

V pulmološki ambulanti obravnavamo paciente s težavami pri dihanju ali sumom za bolezni prsnega koša. Obravnavamo širok spekter bolezenskih stanj s področja pulmologije, kot so astma, kronična obstruktivna bolezen pljuč – KOPB, bronhiektazije, obstruktivna apneja med spanjem – OSA in akutna stanja kot so naduha, kašelj, bolečina v prsnem košu, sum na pljučnico ali vnetje zgornjih dihalnih poti.

Med obravnavo se v naši ambulanti skrbno poglabljamo v iskanje komorbidnosti(sočasna prisotnost več bolezenskih stanj), saj je velikokrat vzrok za težave okvara drugega organskega sistema. Najbolj pogoste komorbidnosti so refluksna bolezen, kostno-mišične bolezni, endokrinološke bolezni, koronarna bolezen in srčno popuščanje.

Po specialističnem pulmološkem pregledu, pri pacinetih opravimo preiskavo spirometrije, s katero opredelimo prostornino pljuč in pretoke zraka ter ocenimo potrebo po dodatnih testih, kot je bronhodilataroni test in bronhoprovokativni test, ki nam omogočajo natančno diagnostiko in posledično uvedbo ustrezne terapije. Opravljamo tudi meritev eozinofilnega vnetja v dihalnih poteh(FeNO), ki nam je ključnega pomena pri natančnem vodenju pacientov z astmo.

V primeru, da pri osnovni radiološki diagnostiki – rendgengram pljuč – RTG p.c., ugotovimo anomalije, oz odstopanja od normale, Vas bomo napotili na najbolj ustrezno poglobljeno diagnostiko.

Navodila pred pulmološkim pregledom

  • na dan pregleda NE KADITE;
  • s seboj prinesite vse izvide in rentgenske slike pljuč, če jih imate;
  • na preiskavo pridite točno s kartico zdravstvenega zavarovanja;
  • če uporabljate VDIHOVALNIKE ALI PRŠILNIKE, jih na dan pregleda NE inhalirajte, ampak jih prinesite s seboj na pregled.
NAROČANJE
DELOVNI ČAS