Pulmološka ambulanta - Ambulanta MežnarV pulmološki ambulanti obravnavamo bolnike z težavami pri dihanju ali s sumom na bolezni prsnega koša kot so vnetja (pljučnice, bronhitisi, kašelj, pojav izmečka, težka sapa in dušenje, bolečina pri dihanju) ali sum na rakasto bolezen pljuč in drugih organov v prsnem košu.

Posebej smo usmerjeni v odkrivanje in zdravljenje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), poklicnih bolezni pljuč, motenj dihanja med spanjem in drugih težav v zvezi z dihali.

Poglobljeno se ukvarjamo s komorbidnostjo pljučnih bolezni (sočasna prisotnost več bolezni) zlasti s popuščanjem srca, refluksnimi težavami, vegetativnimi znaki in kostno mišičnimi bolečinami povezanimi z dihanjem in dušenjem.

Poleg specialističnih pulmoloških pregledov izvajamo različna testiranja dihalne zmogljivosti (velika in mala spirometrija, obremenitvene in provokacijske teste, slikovne preiskave pljuč in prsnega koša), na zahtevnejše preiskave (CT, angio CT, HRCT, bronhoskopija, PET CT, …) napotujemo in zagotavljamo v referenčnih ustanovah.

Pri opredeljevanju vzroka težke sape in dušenja je pomembno opredeliti osnovni vzrok težav (srce ali pljuča), zato po zaključku pljučnih preiskav svetujemo tudi UZ srca, ki ga lahko bolniki opravijo takoj v naši ambulanti samoplačniško.

Opomba: Pulmološke preglede pri otrocih opravljamo od 15. leta starosti dalje.

Navodila pred pulmološkim pregledom

  • na dan pregleda NE KADITE;
  • s seboj prinesite vse izvide in rentgenske slike pljuč, če jih imate;
  • na preiskavo pridite točno s kartico zdravstvenega zavarovanja;
  • če uporabljate VDIHOVALNIKE ALI PRŠILNIKE, jih na dan pregleda NE inhalirajte, ampak jih prinesite s seboj na pregled.
NAROČANJE
DELOVNI ČAS