Storitev POLIGRAFIJA SPANJA NA DOMU (EO 450) bomo od 1.1.2018 opravljali tudi na napotnico izbranega zdravnika ali specialista, ker smo se z ZZZS dogovorili za določeno število preiskav v letu. Specialistka pnevmologinja Jasmina DIMITRIJEVIĆ GOLEŽ, dr.med., je na podlagi dodatnih strokovnih znanj s področja motenj spanja pridobila pooblastilo za predpisovanje aparata (CPAP), ki ga bolnik lahko dobi kot MTP (medicinsko tehnični pripomoček) v breme ZZZS, če so izpolnjeni strokovni kriteriji.

OBSTRUKTIVNA APNEJA MED SPANJEM(OSAS) IN POLIGRAFIJA SPANJA NA DOMU

Sodoben način življenja in vse krajše trajanje spanca so  pomemben vzrok za nekakovosten spanec in pojav prekinitev med dihanjem ponoči. Prekinitve med dihanjem v spanju najpogosteje nastajajo zaradi obstruktivne apneje med spanjem. Bolniki s to boleznijo pogosto prenehajo dihati tekom noči, najpogosteje med smrčanjem. Prekinitve dihanja med spanjem nastajajo zaradi zapore, ki se ustvarja v zgornjih dihalih v predelu žrelnega prehoda, ko se koren jezika zlepi z jezičkom in mehkim nebom ter pod silo teže pade na zadnjo steno žrela. Dlje časa ko zapora v zgornjih dihalih traja, manj je kisika na razpolago telesu za vitalne procese, ki se nenehno odvijajo. Zato telo reagira z mehanizmi za pridobivanje kisika in se oseba za kratek čas predrami, začne hlastati za zrakom, včasih kar med smrčanjem, nato globoko zajame sapo in takoj ponovno zaspi. Največkrat se sami ne zavedajo vseh dogodkov med spanjem, zato so priče teh dogodkov bližnji, ki jih zaznajo in so zaradi dolžine trajanja prekinitev dihanja med spanjem pogosto zaskrbljeni.

SIMPTOMI IN ZNAKI OSAS

PONOČI: pojavlja se smrčanje, bolniki se večkrat ponoči premetavajo po ležišču, imajo občutek dušenja, slabe kakovosti spanca, pogosto se ponoči potijo in prekomerno odvajajo vodo.

PODNEVI:  se pojavlja prekomerna dnevna zaspanost(nekontrolirana zaspanost ob monotonih situacijah, kjer je najbolj nevarna zaspanost za volanom), utrujenost čez dan kljub zadostnem trajanju spanca, jutranji glavobol, dremanje že v dopoldanskem času, slabša sposobnost koncentracije in sprejemanja odločitev, avtomatično obnašanje, agresivnost. Lahko se pojavijo tudi osebnostne spremembe in impotenca.

Če se bolezni ne zdravi, se povečuje verjetnost nastanka srčno-žilnih obolenj: možganska in srčna kap, motenje srčnega ritma,  visok krvni tlak, sladkorna bolezen, metabolični sindrom, demenca.

Večjo možnost  za zbolevanje z OSAS so osebe z večjo telesno težo( ITM nad 30) in osebe ki niso fizično aktivne.

DIAGNOSTIKA:

Za diagnostiko obstruktivnih dogodkov med spanjem izvajamo posebno preiskavo poligrafija spanja na domu, ki je primerna za osebe z visoko pred testno verjetnostjo da imajo OSAS, imajo visok indeks telesne mase, obseg vratu več kot 40cm ter so brez pomembnejših  srčno žilnih bolezni. Poligrafija je prenosen diagnostični aparat, ki je enostaven za uporabo. Pacienta snema ponoči in s tem pridobimo informacije o pretoku zraka skozi nos, saturaciji kisika ponoči, srčnemu pulzu, premikanju trebuha in prsnega koša tekom spanja ter spremembam položaja. Na podlagi vseh podatkov lahko ugotovimo ali so prekinitve dihanja med spanjem prisotne, kako pogoste so,kako dolgo trajajo in v katerem položaju se največkrat pojavljajo. Na podlagi teh ugotovitev se odločimo  ali je nadaljnje ukrepanje potrebno in kakšno bo.

ZDRAVLJENJE:

Izbira ustreznega zdravljenja obstruktivne apneje med spanjem je odvisna od teže bolezni in simptomov, ki jih pacient navaja.

Pri blažji obliki je prvi in osnovni ukrep HUJŠANJE IN POVEČANJE FIZIČNE AKTIVNOSTI in upoštevanje ukrepov za zmanjševanje smrčanja ponoči.To je: odpovedovanje alkoholu po 18. uri in večjim obrokom, prenehanje kajenja, izboljšanje nosne prehodnosti ( s pomočjo ORL  specialistov ), uporaba traku za brado, spanje na boku in trši, nižji blazini v obliki črke U.

Pri težji obliki bolezni pa hujšanje ni dovolj in je potrebno v terapijo vpeljati kontinuirano podporo pozitivnega tlaka zgornjim dihalnim potem ponoči, kar se izvaja s pomočjo CPAP APARATA IN USTREZNE MASKE.To zdravljenje je uspešno v več kot 90% primerov, če se  uporablja vsako noč za več kot 4 ure.

Kirurška operacija nosu in žrela,operacija nosnega pretina, mehkega neba, tonzilotomija…so bolj primerne za pomoč pri odpravi smrčanja kot pri zdravljenju OSAS.

Pravilno zdravljenje OSAS pomaga bolniku vzpostaviti normalno telesno težo in psihično aktivnost tekom dneva, poviša se moč koncentracije in fokusiranja na vsakdaja opravila z odpravo zaspanosti in mogoče najbolj važno: z vožnjo ne ogroža več sebe in drugih, ker je dokazano, da so najbolj pogost vzrok za prometne nesreče zaspani vozniki.

 

Storitev “poligrafija ” je možno opraviti tudi  samoplačniško ( 120 EUR ), dodatne informacije dobite na spletni strani, telefonsko ali v ambulanti.