OBSTRUKTIVNA APNEJA MED SPANJEM (OSAS) IN POLIGRAFIJA SPANJA NA DOMU

Sodobni način življenja in vse krajše trajanje spanca sta pomembna vzroka za nekakovosten spanec in pojav prekinitve dihanja med spanjem. Prekinitve dihanja med spanjem najpogosteje nastajajo zaradi obstruktivne apneje med spanjem. Bolniki s tovrstno boleznijo pogosto prenehajo dihati ponoči med spanjem, najpogosteje med smrčanjem. Prekinitve dihanja med spanjem nastajajo zaradi zapore, ki se v zgornjih dihalih ustvarja v predelu žrelnega prehoda, ko se koren jezika zlepi z jezičkom in mehkim nebom ter pod silo teže pade na zadnjo steno žrela. Dlje časa ko zapora v zgornjih dihalih traja, manj kisika je telesu na razpolago za vitalne procese, ki se nenehno odvijajo. Zato telo reagira z mehanizmi za pridobivanje kisika in se oseba za kratek čas predrami ter začne hlastati za zrakom, včasih kar med smrčanjem, nato pa globoko zajame sapo in takoj ponovno zaspi. Največkrat se osebe ne zavedajo vseh dogodkov med spanjem, zato so priče teh dogodkov bližnji, ki le-te zaznajo in so zaradi dolžine trajanja prekinitev dihanja med spanjem pogosto precej zaskrbljeni.

SIMPTOMI IN ZNAKI OSAS

PONOČI: Pojavlja se smrčanje, bolniki se večkrat na noč premetavajo na ležišču, imajo občutek dušenja, slabe kakovosti spanca, pogosto se ponoči potijo in prekomerno odvajajo vodo.

PODNEVI: Pojavlja se prekomerna dnevna zaspanost (nekontrolirana zaspanost ob monotonih situacijah, kjer je najbolj nevarna zaspanost za volanom), utrujenost čez dan kljub zadostnemu trajanju spanca, jutranji glavobol, dremanje v dopoldanskem času, slabša sposobnost koncentracije in sprejemanja odločitev, avtomatično obnašanje in agresivnost. Lahko se pojavijo tudi osebnostne spremembe in impotenca.

Če se bolezni ne zdravi, se povečuje verjetnost nastanka srčno-žilnih dogodkov, kot so možganska in srčna kap, motenj srčnega ritma, pojav visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, metaboličnega sindroma, demence.

Pod večjim rizikom zbolevanja za OSAS so osebe z večjo telesno težo (ITM nad 30), ki so manj fizično aktivne.

DIAGNOSTIKA

Za diagnostiko obstruktivnih dogodkov med spanjem izvajamo posebno preiskavo – poligrafija spanja na domu. Primerna je za osebe z visoko pred testno verjetnostjo, da imajo OSAS in imajo visok indeks telesne mase, obseg vratu več  kot 40 cm ter so brez pomembnejših pridruženih srčno žilnih bolezni. Poligrafija je prenosen diagnostični aparat, ki je enostaven za uporabo in pacienta ponoči snema. Z njim pridobimo informacije o pretoku zraka skozi nos, saturaciji kisika ponoči, srčnemu pulzu, premikanju trebuha in prsnega koša tekom spanja ter spremembah položaja. Na podlagi vseh podatkov lahko ugotovimo ali so prekinitve dihanja med spanjem prisotne, kako pogoste so in koliko časa trajajo ter v katerem položaju se največkrat pojavljajo. Na podlagi teh ugotovitev nato odločamo o tem ali je nadaljnje ukrepanje potrebno in kakšno le-to bo.

ZDRAVLJENJE

Izbira ustreznega zdravljenja obstruktivne apneje med spanjem je odvisna od teže bolezni in simptomov, ki jih pacient navaja.

Pri blažji obliki je prvi in osnovni ukrep HUJŠANJE IN POVEČANJE FIZIČNE AKTIVNOSTI ter upoštevanje ukrepov za zmanjševanje smrčanja ponoči, kot so odpovedovanje alkoholu in večjim obrokom po 18. uri, prenehanje kajenja, izboljšanje nosne prehodnosti tudi s pomočjo ORL intervencij na področju nosu, uporaba traku za brado, spanje na boku in trši, nižji blazini v obliki črke U.

Pri težji obliki bolezni pa hujšanje ni zadosten ukrep in je potrebno v terapijo vpeljati kontinuirano podporo pozitivnega tlaka zgornjim dihalnim potem ponoči, ki se izvaja s pomočjo CPAP APARATA IN USTREZNE MASKE. Tovrstno zdravljenje je uspešno pri več kot 90 % primerov, če se ga vsako noč uporablja več kot 4 ure.

Kirurška terapija nosu in žrela (operacija nosnega pretina, mehkega neba, tonzilotomija …) je primernejša za pomoč pri odpravljanju smrčanja kot pri zdravljenju OSAS.

Pravilno zdravljenje OSAS pomaga bolniku povrniti normalno telesno težo in psihično aktivnost tekom dneva. Z odpravo zaspanosti se poviša moč koncentracije in fokusiranja na vsakdanja opravila ter – mogoče najpomembneje – oseba s svojo vožnjo tako ne ogroža več sebe ali drugih, ker je dokazano, da so najbolj pogost vzrok za prometne nesreče zaspani vozniki.

NAROČANJE
DELOVNI ČAS