Specialistka pnevmologinja Jasmina DIMITRIJEVIĆ GOLEŽ, dr.med., je na podlagi dodatnih strokovnih znanj s področja motenj spanja pridobila pooblastilo za predpisovanje aparata (CPAP), ki ga bolnik lahko dobi kot MTP (medicinsko tehnični pripomoček) v breme ZZZS, če so izpolnjeni strokovni kriteriji.

ZZZS nam letno odobri omejeno število preiskav POLIGRAFIJA, ki jih opravimo na napotnico. Zaradi velikega povpraševanja po preiskavi Poligrafija po izpolnitvi odobrenega števila preiskav s strani ZZZS opravljamo te preiskave le samoplačniško !

OBSTRUKTIVNA  APNEJA MED SPANJEM(OSAS) IN POLIGRAFIJA SPANJA NA DOMU

 

Sodobni način življenja in vse krajše trajanje spanca o pomemben vzrok za nekakovosten spanec in pojav prekinitev med dihanjem ponoči. Prekinitve med dihanjem v spanju najpogosteje nastajajo zaradi obstruktivne apneje med spanjem. Bolnik s tovrstno boleznijo pogosto prenehajo dihati tekom noči, najpogosteje med smrčanjem. Prekinitve dihanja med spanjem nastajajo zaradi zapore, ki se ustvarja v zgornjih dihalih v predelu žrelnega prehoda, ko se koren jezika zlepi z jezičkom in mehkim nebom ter pod silo teže pade na zadnjo steno žrela. Dlje časa kot zapora v zgornjih dihalih traja, manj je kisika na razpolago telesu za vitalne procese, ki se nenehno odvijajo, zato telo reagira z mehanizmi za pridobivanje kisika in se oseba za kratek čas predrami, začne hlastati za zrakom, včasih kar med smrčanjem, nato globoko zajame sapo in takoj ponovno zaspi. Največkrat se sami ne zavedajo vseh dogodkov med spanjem, zato so priče teh dogodkov bližnji, ki le te zaznajo in so zaradi dolžine trajanja prekinitev dihanja med spanjem pogosto precej zaskrbljeni.

SIMPTOMI IN ZNAKI OSAS

PONOČI: pojavlja se smrčanje, bolniki se večkrat na noč premetavajo po ležišču, imajo občutek dušenja, slabe kakovosti spanca, pogosto se ponoči potijo in prekomerno odvajajo vodo.

PODNEVI:  se pojavlja prekomerna dnevna zaspanost(nekontrolirana zaspanost ob monotonih situacijah, kjer je najbolj nevarna zaspanost za volanom), utrujenost čez dan kljub zadostnem trajanju spanca, jutranji glavobol, dremanje že v dopoldanskem času, slabša sposobnost koncentracije in sprejemanja odločitev, avtomatično obnašanje, agresivnost. Lahko se pojavijo tudi osebnostne spremembe in impotenca.

Če se bolezni ne zdravi, se povečuje verjetnost nastanka srčno-žilnih dogodkov, kot so možganska in srčna kap, motenj srčnega ritma, pojav visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, metaboličnega sindroma, demence.

Pod večjim rizikom za zbolevanje z OSAS so osebe z večjo telesno težo( ITM nad 30), ki so manj fizično aktivni.

DIAGNOSTIKA: Za diagnostiko obstruktivnih dogodkov med spanjem izvajamo posebno preiskavo poligrafija spanja na domu, ki je primerna za osebe z visoko pred testno verjetnostjo, da imajo OSAS in imajo visok indeks telesne mase, obseg vratu čeč kot 40cm ter so brez pomembnejših pridruženih srčno žilnih bolezni. Poligrafija je prenosen diagnostični aparat, ki je enostaven za uporabo, pacienta snema ponoči in z njim pridobimo informacije o pretoku zraka skozi nos, saturaciji kisika ponoči, srčnem pulzu, premikanju trebuha in prsnega koša tekom spanja ter spremembam položaja. Na podlagi vseh podatkov lahko ugotovimo ali so prekinitve dihanja med spanjem prisotne, kako pogoste so in koliko trajajo ter v katerem se položaju največkrat pojavljajo. Na podlagi teh ugotovitev odločamo o tem, ali je nadaljnje ukrepanje potrebno in kakšno bo.

ZDRAVLJENJE:

Izbira ustreznega zdravnjenja obstruktivne apneje med spanjem je odvisna od teže bolezni in simptomov, ki jih pacient navaja.

Pri blažji obliki je prvi in osnovni ukrep HUJŠANJE IN POVEČANJE FIZIČNE AKTIVNOSTI ter upoštevanje ukrepov za zmanjševanje smrčanja ponoči, kot je odpovedovanje alkoholu po 18 uri in večjim obrokom, prenehanje kajenja, izboljšanje nosne prehodnosti tudi s pomočjo ORL intervencij na področju nosu, uporaba traku za brado, spanje na boku in trši, nižji blazini v obliki črke U.

Pri težji obliki bolezni pa hujšanje ni zadosten ukrep in je potrebno v terapijo vpeljati kontinuirano podporo pozitivnega tlaka zgornjim dihalnim potem ponoči, ki se izvaja s pomočjo CPAP APARATA IN USTREZNE MASKE. Tovrstno zdravljenje je uspešno pri več kot 90% primerov, če se ga uporablja vsako noč za več kot 4 ure.

Kirurška terapija v nosu in žrelu(operacija nosnega pretina, mehkega neba, tonzilotomija…) je bolj primerna za pomoč pri odpravljanju smrčanja kot pri zdravljenju OSAS.

Pravilno zdravljenje OSAS pomaga bolniku povrniti normalno telesno težo in psihično aktivnost tekom dneva, poviša se moč koncentracije in fokusiranja na vsakdaja opravila z odpravo zaspanosti in mogoče najbolj važno, z vožnjo več ne ogroža sebe ali drugih, ker je dokazano, da so najbolj pogost vzrok za prometne nesreče zaspani vozniki.

Storitev “poligrafija ” je možno opraviti tudi  samoplačniško (120 EUR), dodatne informacije dobite na spletni strani (e-pošta), telefonsko ali osebno v ambulanti.