Srčno žilne bolezni so eden najpogostejših razlogov za obolevanje odraslih, pri starejših so tudi najpogostejši vzrok umrljivosti. Težave, ki jih občutijo bolniki so lahko različne – od občutka nerednega utripa srca, stiskanja in bolečin v prsih, otekanje nog in trebuha, do dušenja in težjega dihanja ob naporu ali celo v mirovanju.

Kaj obsega kardiološki pregled?

kardioloska_ambučanta_02S kliničnim pregledom in elektrokardiogramom, ki predstavljata osnovo kardiološkega pregleda, ugotovimo le napredujoče znake srčnih bolezni ter nekatere motnje srčnega ritma. Zato pri večini bolnikov pri prvem pregledu opravimo ultrazvočno preiskavo srca, ki pokaže velikosti posameznih delov srca, debelino sten, njihovo krčljivost in relaksacijo. Ugotovimo tudi morebitne bolezni zaklopk in pretoke v različnih delih srca.

Na podlagi kliničnega pregleda, elektrokardiograma in ultrazvočne preiskave srca pri večini bolnikov ugotovimo diagnozo srčne bolezni, njeno funkcionalno stanje ter se lahko odločimo za ustrezno zdravljenje ali nadaljnjo diagnostiko.

Zakaj je potreben kontrolni pregled in kaj obsega?

Učinek zdravljenja ali morebitne njegove neželene stranske učinke ugotavljamo na kontrolnem pregledu. Pri večini bolnikov poleg kliničnega pregleda po presoji opravimo tudi elektrokardiogram ter UZ preiskavo srca. Pri bolnikih z boleznimi zaklopk ali s srčnim popuščanjem ponavljamo UZ srca glede na napredovanje bolzeni, ob poslabšanjih ali vsaj enkrat letno.

Zakaj moramo pri pljučnih bolnikih pomisliti tudi na srčne bolezni?

Opažanje težjega dihanja (zadihanost, dušenje, občutek pomanjkanja zraka, hropenje v prsih) pri običajnih naporih ali celo v mirovanju niso samo znaki motenj dihanja (okvare pljuč) so lahko tudi znaki srčne okvare ali srčnega popuščanja. Zato je že zelo zgodaj ,v poteku vsake pljučne ali srčne bolezni, potrebno opredeliti osnovni vzrok za težko dihanje. Ultrazvočna preiskava srca je pri tem najpomembnejša neinvazivna kardiološka diagnostična metoda.

Nepretrgano snemanje elektrokardiograma s Holter napravo

Nepretrgano snemanje in analiza elektrokardiograma omogočata natančno prepoznavanje občasnih motenj srčnega ritma, ki jih z običajnim elektrokardiogramom ni mogoče zaslediti.

Holtersko preiskavo v Ambulanti Mežnar izvajamo s pomočjo naprave Schiller AR 12 plus, ki omogoča nepretrgano snemanje elektrokardiograma. Pridobljene podatke nato prenesemo iz holterske enote v računalnik, kjer jih analiziramo z pomočjo programske opreme Schiller Holter Darwin2 Enterprise, ki omogoča zanesljivo in natančno diagnostiko vseh vrst srčnih aritmij:

  • detekcijo P vala v realnem času
  • analizo atrijskih in prekatnih motenj ritma
  • analizo delovanja srčnega spodbujevalnika
  • ST in QT analizo
  • analizo variabilnosti srčne frekvence

Aparat poleg analize elektrokardiograma aparat omogoča še analizo:

  • motenj spanja in analizo avtonomne funkcije (namen odkrivanja tudi izgorelosti, preobremenjenosti).
  • ECHOView pregled posnetka
  • analizo dihanja s prikazom krivulje dihanja
  • detekcijo in analizo gibanja pacienta
  • spremljanje zasičenosti krvi s kisikom hkrati z EKG signalom

Tako pridobljeni podatki nam omogočajo prepoznavo motenj ritma in ustrezno zdravljenje, s ponovljeno preiskavo pa lahko ugotavljamo učinkovitost zdravljenja.

Potek preiskave:

Preiskovanec naj se na dan preiskave udobno obleče (široka srajca ali pulover). Aparat pred namestitvijo prilagodimo preiskovancu. Na prsni koš prilepimo pet EKG elektrod, na katere priklopimo kabel s holtersko enoto, ki jo obesimo okrog vratu ali pasu preiskovanca. Pacient z aparatom zapusti ambulanto in se vrne v dogovorjenem času (najmanj en dan, lahko tudi več dni). Aparat ostane navezan tudi ponoči. Med nošenjem aparata je pacient lahko običajno aktiven, izogiba pa se naj močnega ropota ali vibracij
(vrtanje). V nujnih primerih lahko preiskovanec sam sname aparat med preiskavo. V priloženi dnevnik pacient zabeleži čas in vrsto aktivnosti ali morebitnih motenj ritma, ki jih je zaznal (npr.: od 13.40 do 15.00 sprehod, hitra hoja navkreber; ali ob 21.15 čutil 10 minut hitrega in nerednega srčnega utripa).

Po končani preiskavi, odklopimo kable od elektrod in jih odstranimo. Na mestu, kjer so bile nameščene elektrode se lahko ob tuširanju pojavi črn rob, ki je posledica lepila in ga očistimo ga z nežnim miljenjem.

Aparata ne smemo zmočiti. Snemanje nima nobenih stranskih učinkov na pacienta.

CENIK
NAROČANJE
DELOVNI ČAS