Alergija, alergijske bolezni in zdravljenje

Splošno o alergiji

Alergija pomeni neobičajno in pretirano reakcijo na stik z določeno snovjo ali dražljajem. Zanjo je značilno alergijsko vnetje, pri katerem nastajajo posebne snovi (mediatorji), ki povzročajo motnje v delovanju posameznih organov ali sistemov in se odražajo v značilni bolezenski sliki. Posebnost alergijskih bolezni je, da prizadenejo posamezne tarčne organe, teža bolezenske slike pa se časovno spreminja – od blažjih do najtežjih, tudi življenjsko ogrožajočih stanj.

Alergijske bolezni in zdravljenje

Pogostost alergijskih bolezni hitro narašča in dosega do 41% obolevnosti z alergijskim rinitisom, kot najpogostejšo obliko alergije. Med alergijske bolezni sodijo tudi vnetje očesne veznice (alergijski konjunktivitis), alergijsko vnetje nosu in obnosnih votlin (alergijski rinosinusitis), vnetje dihalnih poti (alergijska astma) ter alergijsko vnetje žrela in požiralnika. Alergija lahko prizadene tudi prebavila (prehranska alergija), kožo (atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, koprivnica) ali celo več organov hkrati. V takšnem primeru govorimo o anafilaksiji oz. sistemski reakciji, ki zahteva takojšno zdravniško pomoč in ukrepanje. Zdravljenje alergijskih bolezni je zahtevno in kompleksno. Sestavljeno je iz preprečevanja stika z alergenom (če je to možno) in kombinacije zdravil ter imunoterapije, če zanjo obstajajo predpisani pogoji. Zdravljenje je izrazito individualno in mora biti prilagojeno vsakemu bolniku glede na časovni potek in težo bolezenskih znakov. Za uspešno zdravljenje je zelo pomembno sodelovanje in zaupanje med zdravnikom in bolnikom.

Opomba: Alergološke teste opravljamo od 18. leta starosti dalje.

Navodila pred alergološkim pregledom

  • DVA TEDNA pred alergološkim testiranjem ne jemljite nobenih zdravil za zdravljenje alergije – mazila in pršila za nos lahko uporabljate;
  • imejte oblačilo s kratkimi rokavi;
  • doma si roki do komolca umijte z milom, ki ne vsebuje olja in dišav;
  • s seboj prinesite izvide – če jih imate (laboratorijski izvidi, izvid dermatologa, otorinolaringologa in ostalih specialistov);
  • na preiskavo pridite točno s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Imunoterapija

Specifična imunoterapija ali hiposenzibilizacija (desensibilizacija) je vzročno zdravljenje alergij s postopnim in nadzorovanim povečanim odmerjanjem alergena (uvajalna faza) do končnega individualnega odmerka (vzdrževalna faza). Izvajamo jo s pomočjo podkožnih injekcij ali podjezičnega pršila po posebnem protokolu in s standardiziranimi zdravili samo v pooblaščenih alergoloških ambulantah in bolnišnicah. Zdravljenje traja tri do pet let pod redno kontrolo specialista alergologa. Ob pravilni izbiri bolnika in upoštevanju visokih standardov varnosti in kakovosti je lahko uspeh zdravljenja dober ali odličen pri alergijskem rinitisu in astmi. Z imunoterapijo zmanjšamo bolezenske težave pri sezonskem in celoletnem alergijskem rinitisu in astmi, bistveno znižamo porabo protialergijskih zdravil, preprečimo ali upočasnimo nastanek astme. Sodobna alergologija omogoča izvajanje imunotarapije na tri načine: podkožni odmerki (subkutana aplikacija), podjezično pršilo ali tablete. Uporabljamo izključno standardizirana in najbolj preverjena zdravila.

NAROČANJE
DELOVNI ČAS